COMUNISM. Fostul şef al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii şi-a petrecut ultima parte a vieţii într-un azil privat din Cluj, finanţat de guvernul german. Sursa: EVZ
La mai bine de cinci luni de la decesul lui Nicolae Pleşiţă, unul dintre cei mai temuţi torţionari ai Securităţii, „Evenimentul zilei” a descoperit că generalul nu a murit în spitalul Serviciului Român de Informaţii (SRI), din Bucureşti, aşa cum s-a vehiculat în acea perioadă, ci într-un azil din Cluj.
Aşezământul, construit din banii guvernului Germaniei, este patronat de Asociaţia de Caritate „Proiect Theodora” şi condus de medicul Lorant Szentagotai. Aici şi-a petrecut Pleşiţă ultimii doi ani din viaţa sfârşită la 80. El a fost şeful Securităţii din Cluj între 1962 şi 1966 şi tot aici a urmat Istoria, la Universitatea „Babeş- Bolyai”.
Nimeni nu ştia cine e
Fostul torţionar a ajuns la centrul clujean la recomandarea unui inginer constructor, cel care, de altfel, l-a şi făcut. Nicolae Pleşiţă era tratat pentru mai multe afecţiuni, printre care un picior „suferind”, diabet, artrită, cardiopatie ischemică.
„La început nu am ştiut despre cine este vorba. Abia după câteva zile am descoperit că a lucrat la Securitate şi că mulţi spuneau despre el că a fost torţionar. Dar pe mine nu m-a interesat niciodată cine este pentru că eu nu tratez oamenii în funcţie de cine sunt sau cine au fost. Şi chiar dacă aş fi ştiut, tot la fel m-aş fi ocupat”, spune medicul Lorant Szentagotai.
Nimeni altcineva din centru nu a ştiut cine e bătrânul retras, cu părul alb. „La noi, fiecare pacient are cutia lui cu medicamente pe care i se scrie numele. La fel şi pe uşa de la cameră. Pe cutia lui de medicamente scria doar Nicolae. M-au întrebat asistentele ce fel de Nicolae şi atunci le-am spus «Moş Nicolae » şi aşa a rămas până când a murit”, a