Evolutia de saptamana trecuta a Bursei de Valori Bucuresti a fost influentata de avizul pozitiv primit de catre proiectul de ridicare a pragului de detinere a SIF-urilor din partea Comisiei juridice din Camera Deputatilor, precum si a semnalelor pozitive din partea agentiilor de rating.
Lichiditatea pietei din saptamana 1-5 februarie a coborat usor fata de rulajele din perioada precedenta, pana la 267,6 milioane lei (64,6 milioane euro).
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,14% in ultima saptamana, la 4.906,56 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a coborat cu 2,66%, pana la 2.887,87 puncte.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o urcare de 1,34%, la nivelul de 28.232,25 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 3,81%, pana la 9.995,80 puncte.
“In continuare, putem vedea o miscare in lateral a indicilor si nu este improbabil insa niciun scenariu de continuare a deprecierilor. In urmatoarea perioada nu este exclusa o depreciere pe Bursa, indicele BET-FI putand testa foarte usor suportul de 25.000 de puncte”, afirma Andreea Gheorghe (foto), analist la Intercapital Invest, in raportul saptamanal Puls Capital.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana in scadere cu 1,79%, pana la 501,87 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 2,42%, pana la nivelul de 636,81 puncte.
SIF5 si SIF2, preferatele investitorilor
Asteptarile privind proiectul de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri au ridicat semnificativ cotatiile celor cinci emitenti, insa evolutia negativa a burselor americane in ziua de joi a dus la corectii puternice pe aceste actiuni in sedinta de vineri, ceea ce a determinat