Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a renuntat sa mai critice bancile pentru dobanzile ridicate la credite, duble fata de dobanda-cheie a bancii centrale, dupa ce anul trecut "incuraja" reducerile prin mesaje mai mult sau mai putin "incisive".
Acum guvernatorul spune ca banca centrala nu tine sa "imbranceasca" bancile in reluarea procesului de creditare "pe alte baze decat cele sanatoase si prudente", lasand practic la latitudinea institutiilor de credit sa decida cand si cum sa reduca dobanzile si sa ajute economia.
"Trebuie sa dam si bancilor... nu dreptate, ci un interval de acomodare. Politica de dobanzi a unei banci are o sumedenie de factori interni de judecata. Nu tinem sa imbrancim bancile in reluarea procesului de creditare pe alte baze decat cele sanatoase si prudente", a spus vineri Isarescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia. Saptamana trecuta BNR a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, mentinand nivelului rezervelor minime obligatorii.
"Deciziile BNR au incercat sa pastreze un echilibru, o directie - nu numai logica, dar si care sa minimizeze riscul unor reveniri. Acest mix de politica monetara incearca sa mearga in pasi precauti, relativ mai mici. Sa vedem cum sunt absorbite de piata masurile noastre si apoi sa mai facem un pas", a explicat guvernatorul.
BNR anticipeaza ca ajustarea ratelor dobanzilor la credite va fi in continuare "mai lenta si mai modesta" decat ajustarile descendente operate de banci asupra randamentelor depozitelor. Incertitudinile legate de dobanzile pe piata interbancara determina bancile sa fie mai reticente fata de o ajustare rapida a dobanzilor, in special la credite, considera analistii.
Isarescu a precizat ca BNR nu doreste sa incurajeze si mai mult creditarea in valuta, acesta fiind unul dintre motivele mentinerii RMO l