TEHNOLOGIE Un aparat de ultimă generaţie care diagnostichează pierderile de vedere este disponibil pentru prima dată într-un spital de stat. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Aşa cum medicii neurochirurgi se folosesc de analize făcute de un computer tomograf ca să vadă cele mai mici detalii ale craniului, în cazul unui pacient accidentat la schi sau în trafic, tot aşa, medicii oftalmologi pot folosi tomografe computerizate pentru analiza ochiului.
Un astfel de aparat de ultimă generaţie, care vede ochiul în cele mai mici detalii, a fost adus de curând la Spitalul „Malaxa” din Bucureşti, iar investigaţiile sunt gratuite.
În ţară mai există circa 20 de astfel de aparate, dar în cabinete private. „În spitalul «Malaxa » a fost adus ultimul model de pe piaţă, iar avantajul este că investigaţiile sunt gratuite. În privat, preţul unei tomografii pentru ochi este de până la 500 de lei”, spune medicul oftalmolog Adrian Burloiu, de la Spitalul „Malaxa”, din Bucureşti.
Investigaţiile cu acest computer tomograf sunt indicate tuturor celor care suferă o pierdere de vedere, a cărei cauză este inexplicabilă, şi sunt gratuite doar pentru asiguraţi.
Util diabeticilor, dar şi celor care fac infecţii grave la ochi
De tomografii computerizate ale ochiului au nevoie în special pacienţii cu diabet, care au toate vasele de sânge afectate, inclusiv cele de la nivelul ochilor, dar şi cei care au suferit un atac vascular cerebral, o infecţie puternică a ochiului, un accident sau o operaţie care le-a afectat vederea. Inclusiv cei care au suferit operaţii cu laser pentru corectarea dioptriilor pot apela la o astfel de analiză, dacă retina lor a avut de suferit. Cu noul tomograf de la Spitalul „Malaxa”, din Bucureşti, au fost examinaţi până săptămâna trecută 10 pacienţi.
Printre aceştia s-a numărat şi Floarea Bănic