În oraş plouă cu bucăţi de clădire din patrimoniu şi reparaţiile nu sunt prioritare pentru responsabili. Bucăţile de tencuială, cărămidă sau ţiglă care pică de pe casele foarte vechi au ajuns să îi terorizeze pe cei care locuiesc în ele.
Locatarii clădirii de pe bulevardul Eroilor, numărul 26 se uită în sus, de fiecare dată când ies din casă. Asta pentru că ameninţarea tencuielii care se tot desprinde este o chestiune cu care ei trăiesc de câţiva ani buni. „Încă nu s-a întâmplat să pice în cap la cineva, doamne fereşte de aşa ceva, dar sunt copii care se joacă aici în curte şi oricând putea să zboare o ţiglă de pe acoperiş", a spus Silvia Cărăbaş, de 73 de ani, administratorul clădirii.
Clădirea are mai bine de 100 de ani şi este proprietatea Primăriei. Doar trei dintre apartamente au fost cumpărate de locatari. „De când a trecut Ceuşescu la vânătoare, acum 35 de ani, nu s-a mai renovat nimic", a mai spus pensionara. Cu toate că timişorenii care locuiesc acolo au făcut, în repetate rânduri, adrese către autortăţi, nimic nu s-a schimbat. „Am făcut anul trecut de câteva ori adresă către primărie, au reclamat şi vecinii pe internet, am mers acolo, acum le scriu din nou, poate se rezolvă ceva, pentru că nu se mai poate. La fiecare ploaie sau ninsoare se înmoaie tencuiala şi cade", a spus Silvia Cărăbaş.
Birocraţia ţine lucrurile în loc
Reprezentanţii municipalităţii spun că exită un plan general de reparaţie a clădirilor din patrimoniu, dar că nu se ştie exact când vor începe reabilitările pentru că încă nu a fost aprobat bugetul.
„În situaţiile de genul acesta noi facem lucrările de reparaţii ca proprietari majoritari, dar dacă reparăm şi apoi ei cumpără apartamentele, aşa cum vor, o să le bag la preţ cota de cheluieli pentru lucrare", a spus Nicuşor Miuţ, şeful Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara.
Cade şi la case ma