Fondurile de actiuni isi vor creste expunerea pe Bursa, in timp ce fondurile de obligatiuni vor renunta la actiunile din portofoliu pentru a-si pastra categoria, potrivit noilor standarde de clasificare.
"Romania este prima piata din Europa Centrala si de Est care adopta noul sistem de clasificare a fondurilor mutuale. Noile standarde vor creste gradul de transparenta a produselor, iar investitorii vor intelege mai bine in ce anume investesc. In plus, adoptarea acestei clasificari va facilita distributia transfrontaliera de fonduri", a spus Peter de Proft, directorul general al Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).
Incepand din ianuarie, pentru a fi considerate "de actiuni", fondurile va trebui sa investeasca cel putin 85% din active in actiuni si nu minimum 66% din active, cum este in prezent.
Toate cele noua fonduri de actiuni vor ramane in categorie, dupa adoptarea standardelor europene. Pe de alta parte, fondurile monetare nu vor mai putea investi in obligatiuni, in timp ce fondurile de obligatiuni nu vor mai putea investi in actiuni. Pe stil nou, numarul fondurilor monetare va creste de la cinci la sapte, iar cel al fondurilor de obligatiuni se va reduce de la noua la cinci. In cazul fondurilor diversificate, clasificarea europeana introduce patru subtipuri in cadrul carora expunerea pe actiuni variaza.
"Pana la finele lunii iunie, administratorii trebuie sa modifice documentele fondurilor, pentru rebalansarea portofoliului fiind necesar avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). CNVM poate valida demersul asociatiei pana la finele anului, prin includerea modificarilor in regulamentul de functionare al fondurilor de investitii", a afirmat Dragos Neacsu, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Administratorii locali au agreat sa adere la noile standarde de clasificare,