Ministrii de Finante si bancherii centrali ai celor mai puternice 7 economii ale lumii s-au intalnit week-endul trecut la Iqaluit, intr-o fosta baza militara construita de americani in Canada, pentru a discuta cu cartile pe fata despre modalitatile de iesire din criza actuala.
Majoritatea economiilor europene au adoptat pana acum doua cai: fie indatorandu-se si mai mult in speranta ca cresterea economica le va permite achitarea datoriilor, fie stopand cheltuielile (si investitiile) si incercand sa aduca bani mai multi la bugetele tot mai slabite.
Este o rusine faptul ca unele state din zona euro vor sa pastreze ideea creditului de la FMI ca o optiune pentru Grecia Jean-Claude Trichet, presedintele BCE Una dintre concluziile intalnirii G7 a fost ca e nevoie de un plan convergent de iesire din criza si ca stimulii economici nu trebuie inca retrasi.
O alta recomandare a fost ca tarile cu un curs valutar inflexibil sa permita o flexibilitate mai mare a cursului valutar real, fie printr-o rata mai mare a inflatiei, fie prin aprecierea nominala a valutelor.
Raportul nu precizeaza despre care state este vorba, dar se poate deduce ca printre tarile vizate se afla China, care a iritat guvernele straine inca de anul trecut, limitand aprecierea yuanului din iulie 2008 (dupa ce acesta crescuse cu 21% fata de dolar si periclita exporturile).
Concluzia numarul trei a fost aceea ca bancile sa suporte costurile generate de programele de sprijinire a sectorului financiar. Potrivit Reuters, oficialii G7 au cerut o examinare atenta a propunerii Marii Britanii privind instituirea unei taxe pentru sistemul bancar, astfel incat sa fie acoperite costurile programelor de sprijinire a sectorului financiar, care s-au ridicat la sute de miliarde de dolari in 2008 si 2009.
- Europenii trebuie sa isi coordoneze eforturile pentru