Primul efect negativ al renunţării la impozitul de 3% pentru microîntreprinderi va fi creşterea şomajului, potrivit unui sondaj IMM România. Sursa: Ovidiu Eftimie Sursa: EVZ
1 /.
Mai mult de o treime din microîntreprinderile care plăteau, până anul trecut, un impozit de 3% pe venit se pregătesc să dea afară oameni, din cauza costurilor mai mari pe care le vor suporta odată cu impozitul de 16% pe profit. EVZ continuă astfel campania prin care doreşte să-i sprijine pe micii patroni, în această perioadă de criză economică.
Asta rezultă dintr-un sondaj realizat, la solicitarea EVZ, de IMM România, portalul de soluţii pentru IMM-uri al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
La chestionar au răspuns peste 430 de mici întreprinzători, în perioada 1-5 februarie 2010. Potrivit rezultatelor sondajului, 45,83% dintre respondenţi optaseră, până anul trecut, să plătească impozitul pe venit, iar restul de 54,17% achitau cota unică de 16% pe profit.
O treime vrea să închidă firma
EVZ desfăşoară o campanie prin care îşi propune să-i ajute pe micii întreprinzători care sunt nevoiţi să aleagă cum îşi vor desfăşura activitatea de acum încolo. Astfel, ei pot continua ca plătitori ai cotei unice sau îşi pot transfera afacerea pe PFA.
Mai au varianta mutării sediului într-un offshore sau, în ultimă instanţă, chiar să pună lacătul pe uşă.
Dintre cei care nu mai au opţiunea de a plăti impozitul pe venit, aproape 30% spun că îşi vor închide firma.
Circa 17% au decis că vor deveni persoane fizice autorizate (PFA).
Restul, peste 50% dintre respondenţi, sunt hotărâţi să continue să activeze ca SRL şi să plătească un impozit de 16% pe profit.
Odată cu impozitul pe venit, dispar locuri de muncă
Potrivit sondajului realizat de