Bancile aveau de recuperat, la sfarsitul anului trecut, sume restante de 7,86 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), fata de 3,32 mld. lei in decembrie 2008, pentru ca tot mai multi romani au intarziat cu plata ratelor lunare pe fondul cresterii somajului si al scaderii veniturilor disponibile ale populatiei si companiilor, arata datele BNR.
Cea mai mare parte a sumelor restante era reprezentata de intarzierile mai mari de 90 de zile, incadrate, potrivit normelor bancii centrale, in categoria pierdere si provizionate integral. Intarzierile mai mari de 90 de zile ajungeau in decembrie la 5,38 mld. lei (aproape 1,3 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decat la sfarsitul lui 2008.
In schimb, intarzierile mai mici de 60 de zile au intrat pe un trend descendent in ultimele luni, semnaland astfel o aplatizare a ritmului de crestere a restantelor. Analistii avertizeaza, totusi, ca portofoliile de credite ale bancilor vor continua sa se deterioreze cel putin pana la jumatatea acestui an.
"Atata timp cat somajul va creste, iar veniturile vor scadea ne putem astepta la o crestere usoara a restantelor in continuare. O aplatizare a ritmului de crestere a fost observata inca din a doua jumatate a anului trecut, iar tendinta se va mentine si in 2010", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Cele mai multe estimari indica o crestere a somajului cel putin pana la jumatatea acestui an. In decembrie 2009, rata somajului a ajuns la 7,8%, comparativ cu 4,4% in aceeasi luna din 2008.
Ponderea sumelor restante in totalul imprumuturilor acordate de banci era de 3,47% la sfarsitul anului trecut, fata de 1,47% in perioada similara din 2008. Ponderea restantelor a crescut accelerat in 2009 in conditiile in care bancile au acordat foarte putine credite noi. Pe parcursul anului trecut, creditul de consum a stagnat fata de 2008, in timp ce creditul ipotecar