Ministrul Finantelor si-a exprimat speranta ca Romania ar putea trece in urmatoarea perioada de la un acord de imprumut de tip stand-by la unul de tip "precautionary" cu FMI, care ar demonstra ca economia romaneasca si-a revenit, potrivit Mediafax.
"Este prea devreme sa putem spune daca vom schimba aranjamentul dupa urmatoarea evaluare. Speram sa putem trece la un acord de tip precautionary, pentru ca aceasta ar insemna ca economia globala este in revenire si ca economia romaneasca si-a revenit", a declarat Sebastian Vladescu.
Contactat de HotNews.ro, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a precizat ca, la fel ca si in cazul Ungariei, trecerea la un aranjament de tip "precautionary" ar fi un mesaj de incredere transmis pietelor ca Romania se poate descurca si singura.
"Avantajele ar fi de natura intangibila, in special o perceptie mai buna asupra economiei romanesti, nu neaparat de costuri", a mai spus oficialul BNR. Un acord de tip "precautionary" difera de un aranjament de tip "stand-by" in sensul ca nu necesita utilizarea sumelor de bani prevazute in acord decat in cazuri de urgenta, desi stabileste pentru tara semnatara angajamente economice similare.
Romania are un acord de imprumut pe doi ani cu FMI, in valoare de 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa, de la Fondul Monetar, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, ajungand la 19,95 miliarde de euro.
La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a BNR si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.
Pana la finele lunii februarie, FMI va mai vira catre Romania alte d