Cei mai mulţi câini vagabonzi din Alba Iulia sunt în cartierul Ampoi şi Lumea Nouă şi în zonele mărginaşe ale oraşului. Reprezentanţii primăriei vor să cosntruiască un adăpost nou unde să fie cazaţi temporar. Mai mult de 90 la sută dintre câinii ridicaţi de hingheri nu s-au mai întors pe străzi
Tomberoanele de gunoi sunt locul de întâlnire preferat de câinii vagabonzi din oraş. Haitele nu au pus probleme deocamdată autorităţilor, dar localnicii se plâng de faptul că unele zone au devenit periculoase iar lătratul le strică somnul.
„Nu merg niciodată seara cu gunoiul“
Cei mai mulţi câini vagabonzi sunt în cartierul Ampoi şi Lumea Nouă şi în zonele mărginaşe ale oraşului. „Nu merg niciodată seara cu gunoiul la container. În vară s-au luat după mine vreo şase câini ce erau la tomberoane. Am avut noroc cu un vecin care mi-a sărit în ajutor. Probabil că aş fi ajuns muşcată la spital“, a spus Oana Tomuţa, de 31 de ani, din Cartierul Ampoi 3.
Vasile Rusu e de părere că eutanasierea nu e întotdeauna cea mai bună soluţie. „Sunt foarte mulţi câini vagabonzi. E plin bulevardul şi parcul de ei. Nu cred că omorârea lor e cea mai bună soluţie. Sunt şi ei nişte suflete“, a afirmt bărbatul în vârstă de 33 de ani.
Planuri pentru un adăpost modern
Anul trecut 260 de câini au fost ridicaţi de municipalitate de pe străzile din Alba Iulia. „Se desfăşoară campanii periodice de strângere a câinilor vagabonzi. Câinii sunt imobilizaţi cu ajutorul unui pistol cu tranchilizante, după care sunt transportaţi la adăpost. Aici rămân timp de şapte zile.
250 de câini bolnavi au fost eutanasiaţi, iar restul sterilizaţi. Media cheltuielilor cu un câine este de 160 lei şi include hrana, tratamentul şi restul serviciilor“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al primăriei. Acesta a completat că eutanasierea nu e cea mai bună soluţie.
„Repreze