Edilii oraşului ar fi ordonat măsluirea datelor despre infractori. Imaginea metropolei americane care a învins criminalitatea a fost trucată de primarii Rudolf Giuliani şi Michael Bloomberg, susţin peste o sută de poliţişti.
Declaraţiile recente ale unor ofiţeri ieşiţi la pensie din NYPD (renumitul New York Police Department) demolează mitul oraşului „curăţat" într-o mare proporţie de fenomenul infracţionalităţii.
„Toleranţa zero" faţă de răufăcători, inclusă în aşa-numita „doctrină Giuliani" care a început să fie pusă în practică pe vremea când primul edil al New Yorkului era Rudolf Giuliani (între 1994 şi 2001), nu a avut nici pe departe succesul mult trâmbiţat, pe care-l laudă şi actualul primar al metropolei, Michael Bloomberg, arată cei peste o sută de poliţişti.
Reputaţia oraşului devenit, în ultimele decenii, din ce în ce mai sigur a fost clădită pe date falsificate, sub presiunea venită „de sus", uneori chiar de la cabinetele edililor. Manipularea statisticilor le-a permis acestora să culeagă laurii unei rate diminuate a infracţionalităţii şi să „exporte" totodată „doctrina Giuliani" şi în alte oraşe americane, ba chiar şi în unele de peste Ocean.
„Toleranţa zero" propovăduită de aceasta consista, printre altele, în acordarea unor pedepse severe chiar şi pentru delicte de mai mică importanţă. Ca sprijin logistic pentru aplicarea „doctrinei", la vremea respectivă, Rudolf Giuliani a inaugurat un program de calculator, CompStat, un sistem de culegere a informaţiilor referitoare la diverse tipuri de infracţiuni.
Ofiţerii de poliţie care fac acum mărturisirile incendiare susţin că datele prelucrate de CompStat nu corespundeau nici pe departe realităţii, fiind falsificate „la prima mână" chiar de poliţiştii de pe teren.
La mica înţelegere
Aceştia ar fi avut instrucţiuni precise ca, atunci când erau solicitaţi, să convingă ma