Cadrele medicale au primit dispoziţie să ajungă cât mai repede cu pregătirea la zi. În caz contrar, riscă să rămână fără slujbe şi să plătească amenzi.
Zeci de medici din judeţul Bacău au rămas fără drept de liberă practică, decizie luată de către Colegiul Medicilor. Doctorii respectivi au lipsit nemotivat la cele 283 de ore de educaţie medicală continuă, fapt pentru care şi-au pierdut statutul de membri ai forului decizional şi se consideră că-şi fac meseria ilegal.
„Aceste ore nu trebuie privite ca o sperietoare, ci ca o modalitate de reîmprospătare a cunoştinţelor“, explică doctorul Adrian Cotârleţ, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Bacău. Anul trecut au chiulit de la pregătirea profesională 98 de medici din judeţ.
Spitalul din Moineşti, singurul fără probleme
Dintre aceştia, 41 fac parte din Asociaţia Medicilor de Familie, iar 21 sunt medici pensionari care desfăşoară activităţi în sistemul privat. „În afară de aceştia, excluzând Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, în toate celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ îşi desfăşoară activitatea medici care nu mai au dreptul la liberă practică“, mai spune Cotârleţ.
De teama consecinţelor, în luna ianuarie, 24 dintre medicii restanţieri la educaţie medicală s-au grăbit să ajungă la zi cu pregătirea. Ceilalţi însă se mai lasă aşteptaţi. Vicepreşedintele Colegiului Medicilor spune că doctorii care în momentul de faţă sfidează directivele medicale îşi asumă o mare responsabilitate.
„Sunt spitale care au jumătate din personal fără autorizaţie“, precizează Adrian Cotârleţ. Managerii spitalelor din judeţ spun însă că la ei totul este în regulă şi că nu există cadre medicale care să profeseze fără avizul Colegiului. „La noi în unitate nu este cazul de astfel de medici. Ştiu că era o problemă doar cu unul singur, însă am înţeles că a rezolvat-o la începutul acestui