Mişcările exercitate la nivelul unor puncte specifice de pe corp stimulează autovindecarea organismului. Printre afecţiunile în care este indicată terapia Bowen se numără problemele articulare, afecţiunile renale, infertilitatea şi sechelele de după accidente vasculare cerebrale.
Datorită faptului că terapia Bowen este neinvazivă (nu forţează corpul să execute o comandă, ci „stimulează" prin mişcările aplicate de terapeut reechilibrarea organismului şi eliminarea cauzei ce a declanşat apariţia unei afecţiuni), ea nu prezintă contraindicaţii.
„Femeile însărcinate care primesc tratament Bowen sunt scutite de neplăcerile asociate, cum sunt greţurile matinale, durerile de spate, edemele membrelor inferioare, şi au şanse mari să nască fără complicaţii.
Şi nou-născuţilor li se poate aplica tehnica Bowen, existând o procedură specifică ce elimină şocul cauzat de travaliu. În cazul copiilor, terapia Bowen este eficientă, printre altele, pentru combaterea hiperactivităţii, enurezisului (incontinenţa urinară nocturnă), astmului, epilepsiei şi pentru întărirea sistemului imunitar", afirmă Carmen Sopon, terapeut Bowen. Chiar şi în cazul persoanelor cu maladii cronice grave sau în stadiu terminal, tratamentul Bowen poate fi de ajutor, întârziindu-le progresia.
Se poate aplica peste îmbrăcăminte
Pentru a beneficia de această terapie, persoana în cauză poate fi culcată pe un pat sau pe o masă de masaj, dar terapia poate fi aplicată şi unui pacient aşezat pe scaun.
„Aplicarea mişcărilor de către terapeut se face pe anumite puncte specifice de pe corp, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Ca efect imediat, majoritatea pacienţilor adorm după primele mişcări, datorită atingerii unei stări de profundă relaxare.
Este recunoscut faptul că procesele naturale de recuperare au loc în timpul somnului, când celelalte funcţii vitale sunt