Bancherii sunt de parere ca dobanzile la creditele in euro vor creste in viitor, atat din cauza evolutiei dobanzii de referinta Euribor, dar si a riscului pe care bancile il asociaza clientilor. Pana la sfarsitul anului am putea vedea la creditele in euro dobanzi cu cateva procente mai mari ca in prezent. Cei care gasesc o oportunitate buna de achizitie pot insa sa cumpere acum prin credit, urmand sa refinanteze in circa un an-doi, cand sunt sanse mari ca dobanzile sa scada.
Sumele imense cu care guvernele din zona euro au venit in sprijinul economiilor locale vor trebui retrase in curand, prin politici monetare, pentru a evita cresterea inflatiei. Asa incat, analistii financiari asteapta ca Banca Centrala Europeana sa creasca in viitorul apropiat rata dobanzii cheie, care este de doar 1% pe an in prezent.
In opinia lui Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, BCE ar putea face marele pas in T4. Raiffeisen are pentru ultimele luni ale anului o prognoza de 1,5% a ratei dobanzii cheie la euro.
Pe piata locala, creditele in euro ar trebui sa se scumpeasca automat dupa miscarea BCE, ca urmare a cresterii nivelului dobanzii de referinta Euribor, Raiffeisen anticipand pentru Euribor la trei luni (indicatorul in functie de care este calculate dobanda creditelor locale in euro n.r.) un nivel de 1,8%, fata de 0,7% in prezent. Prin urmare, doar din cresterea Euribor, am putea vedea o scumpire a creditelor in euro cu circa 1 punct procentual.
Ce se poate intampla cu celelalte componente ale dobanzii imprumuturilor, respectiv costul riscului de tara si al riscului asociat debitorului de catre banca?
Prima luna a anului adus o scadere a primelor de risc pecepute de finantatorii externi pentru creditele acordate bancilor si companiilor locale, pana la circa 240 de puncte de baza (2,4 p.p.). Insa, in ciuda faptulu