Trecerea la televiziunea digitala, care ar putea duce la dezvoltarea tehnologiei 4G, este intarziata de neacordarea unor aprobari de la ministere, iar aproximativ 1,6 milioane de oameni care se uita la televizor gratuit prin semnal analogic terestru ar putea ramane fara unele posturi de televiziune din 2012, cand transmisia prin cablu analogic terestru va fi intrerupta.
Licentele pentru primele doua mutiplexe digitale (servicii radio, televiziune si multimedia transmise de la statiile de emisie pe cale radio terestra) dintre cele sase care trebuie acordate, ar fi trebuit sa fie oferite pana la 31 decembrie, dupa cum prevedea planul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).
Acordarea lor depinde insa de Guvern, intrucat acesta trebuie sa aprobe modalitatea propusa pentru selectionarea castigatorilor de catre arbitrul telecom. Unul dintre motivele pentru care planul nu a fost inca aprobat este taxa de 2,5 milioane de euro pentru primele doua licente pe care reprezentantii Ministerului de Finante o considera mica.
” Din informatiile pe care le avem, si in alte tari din regiune a costat tot 2-3 milioane de euro. In Ungaria, licenta a fost de doua milioane de euro, in Slovacia in jur de trei milioane”, a spus Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
El a adaugat ca, in cazul in care taxa va fi marita, operatorii s-ar putea sa nu se prezinte la licitatie.
Potrivit unui calcul al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), trecerea acestei institutii de la analogic la tehnologia digitala va costa 50-60 de milioane de euro.
Din momentul in care Guvernul va aproba modalitatea de acordare a licentelor va mai dura in jur de trei luni pana la anuntarea castigatorului, reprezentantii ANCOM dorind sa ofere primele doua multiplexe pana in vara,