16 studenţi de excepţie se pregătesc în România la fel ca într-o universitate de elită din Franţa. Au puţin peste 20 de ani, sunt studenţi foarte buni şi au ales să rămână în România. Învaţă la Şcoala Normală Superioară din Bucureşti, construită după celebra soră universitară din Paris.
La Şcoala Normală Superioară din Bucureşti (SNSB) vin studenţii cu rezultate foarte bune la învăţătură, pentru a urma masterate în matematică, informatică sau biochimie. Ei se pregătesc pentru ca mai târziu să se poată înscrie la doctorate excepţionale, oriunde în lume.
Citiţi şi:
Student român: note mari, carte puţină
Marea Britanie va reduce numărul de vize pentru studenţii străini
Tinerii care învaţă aici sunt selectaţi cu multă grijă, una dintre cerinţele de la admitere fiind înţelegerea, la prima vedere, a unui articol de specialitate publicat într-o revistă de renume. Profesorii vor să-i oprească în cercetarea românească, dar, deocamdată, nu pot pentru că posturile sunt blocate.
Mulţi dintre tineri vor să plece în străinătate, dar numai pentru studii. Apoi, vor să se întoarcă în ţară pentru că le place aici şi încă mai cred că se poate schimba ceva.
Instituţia de învăţământ funcţionează pe lângă două centre de cercetare ale Academiei Române: Institutul de Biochimie şi Institutul de Matematică „Simion Stoilow" şi este un soi de hibrid între stat şi privat. De la stat vin unii profesori, cei români, iar de la privat şcoala primeşte nişte minime sponsorizări.
SNSB a fost înfiinţată în 2001, după modelul instituţiei „École Normale Supérieure (ENS) Paris" (n.r., Şcoala Normală Superioară din Paris) şi de atunci pregăteşte studenţi în ştiinţele exacte la nivelul celor mai bune universităţi din lume.
Instituţia din Bucureşti a primit girul surorii sale pariziene în 2007, după un audit care a garantat că şi în România se face şc