După şapte de ani de investigaţii derulate de reprezentanţii Biroului de Fraude Grave din cadrul Guvernului britanic (SFO), BAE Systems, cea mai mare companie europeană din domeniul armamentului, a recunoscut că au existat inadvertenţe legate de unele contracte pe care le-a încheiat în ultimii 20 de ani, însă nu a recunoscut că a dat mită, ceea ce ar fi exclus-o din licitaţiile pentru viitoare contracte de apărare.
Compania, implicată în diverse scandaluri, inclusiv cu România, a acceptat să plătească 293 de milioane de euro Departamentului american de Justiţie, după ce a recunoscut acuzaţia de "conspiraţie în vederea acordării de declaraţii false administraţiei SUA", şi 34,4 milioane de euro Marii Britanii, după ce a admis că au existat unele nereguli contabile în contextul unei tranzacţii controversate în Tanzania.
BAE Systems nu a fost găsită vinovată în nici unul dintre dosarele investigate de Biroul pentru Fraude Grave (SFO) sau de Departamentul american de Justiţie, ceea ce face ca porţile în viitoarele tranzacţii cu arme să-i rămână deschise. "Compania regretă foarte mult şi acceptă deplina responsabilitate pentru aceste inconveniente trecute. Acest acord va permite rezolvarea, în sfârşit, a unor chestiuni considerabile de moştenire", a declarat directorul BAE, Dick Oliver.
Vestea că BAE va plăti despăgubiri a făcut imediat înconjurul Planetei, acţiunile la bursă de pe ambele maluri ale Atlanticului crescând cu două procente.
JUSTIŢIA A ORBIT
Presa din Marea Britanie critică în termenii cei mai duri decizia SFO de a ceda în faţa BAE Systems şi de a nu inculpa persoanele implicate în investigaţii. "Este un afront la justiţie", titrează The Guardian un material despre colosala companie care a ajuns astăzi mai presus de lege. "Corupţia este ucigaşul pe care îl ignorăm", îşi intitulează The Times ultimul articol.