Unii pacienţi vin chiar şi de la 4.00 dimineaţa pentru a prinde un bon şi sunt nevoiţi să aştepte ore în şir pentru a intra la consultaţii.
Coşmarul bolnavilor începe în triajul de la „Sf. Spiridon“, unde dimineaţa, încă de la ora 6.00, se formează o coadă infernală pentru bonurile care asigură o programare la medicul specialist. Situaţia cea mai grea este la diabetici, unde se împart doar 30 de bonuri, care se epuizează în doar câteva minute, astfel că unii bolnavi riscă să rămână fără medicamentele salvatoare.
„Am venit de la ora 4.00 dimineaţa de la Scânteia, ca să pot să iau bonul. Voiam să-mi iau reţeta pentru insulină, dar mi s-a spus că nu mai sunt bonuri. Reţeta nu o poate da medicul de familie, iar alte cabinete fără bani nu sunt. Dacă nu am insulină pot să mor, pentru că nu am bani să o cumpăr. Cred că am să stau noaptea în Iaşi, pe unde apuc, ca să vin iar la rând“, a spus Maria Stancahe, o femeie de 75 de ani.
Pacienţii care vor să-şi facă encefalograma sau analizele la ORL trec prin acelaşi calvar. Norocul lor este că sunt mai puţini decât diabeticii, deci au şanse mai mari să prindă programare.
„Am stat la coadă jumătate de oră să iau bonul pentru că a fost aglomerat. Vin din Rediu şi sunt de la 5.00 în faţă la Policlinică. Cred că intru la 10.00 la medic“, a spus Maria Baltag. Şefii de la „Spiridon“ îi îndeamnă pe pacienţi să sune, ca să nu mai stea la coadă pentru programări. „Acestea se fac şi telefonic. La cabinete sunt multe solicitări, avem puţini medici şi nici nu mai avem voie să facem angajări“, a explicat doctorul Camelia Bogdănici, directorul medical al spitalului.
Encefalograma „la privat“ costă până la 200 de lei
Şefii Casei de Asigurări Iaşi dau vina tot pe bolnavi pentru umilinţa la care sunt supuşi. „Doar bolnavii cronic îşi pot face programări. Aşa este prevăzut într-un ordin