La numai o zi după ce anunţau că vor accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici, astfel încât certificatele energetice să devină obligatorii de la 1 martie, Guvernul a decis să amâne cu o săptămână luarea acestei decizii pentru că procedurile de aplicare sunt neclare, iar numărul de auditori energetici este insuficient.
"Guvernul a decis să amâne o decizie în privinţa reintroducerii certificatului energetic, deoarece s-a considerat că noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor şi obţinere a certificatelor care nu sunt încă destul de clar stabilite, iar numărul de auditori este prea mic. Posibil ca discuţia să continue săptămâna viitoare", au afirmat sursele oficiale citate de Mediafax.
Oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului comunicau joi, în urma întâlnirii cu notarii, reprezentanţii agenţiilor imobiliare, cei ai auditorilor energetici, ai proprietarilor, ai inginerilor de instalaţii şi profesori ai Facultăţii de Instalaţii din Bucureşti, că certificatul energetic pentru clădiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010, dacă ordonanţa propusă de minister va fi aprobată de Guvern.
Potrivit acestora "în perioada următoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici". "Totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor", se arată în comunicatul MDRT.
La sfârşitul lunii decembrie, reprezentanţii sectorului imobiliar atrăgeau atenţia că această lege ar putea bloca de tot tranzacţiile