Decizia Guvernului de a nu impune plata CAS in cazul companiilor care isi trimit angajatii in somaj tehnic este bine-venita, insa angajatorii spun ca le este greu sa dea 75% din salariu angajatilor care nu produc timp de trei luni.
Guvernul a decis sa acorde, incepand cu 1 februarie 2010, o noua perioada de trei luni de somaj tehnic in care nu va mai impune plata CAS pentru angajati, a anuntat premierul Emil Boc la sfarsitul saptamanii trecute. Masura, care a fost aplicata si anul trecut, a fost adoptata saptamana trecuta dupa o perioada in care sindicatele au facut presiuni puternice si au amenintat cu proteste in cazul in care Guvernul nu ar fi prelungit somajul tehnic. Sindicalistii au spus ca 200.000 de angajati risca sa fie disponibilizati din luna martie, daca masura somajului tehnic nu este prelungita.
Firmele aflate in dificultate isi pot trimite angajatii in somaj tehnic pentru o perioada de pana la 90 de zile, timp in care le vor acorda indemnizatii de minimum 75% din salariu, pentru care nu trebuie sa plateasca contributii la asigurari sociale. Unii angajatori spun ca apeleaza la somaj tehnic doar pentru ca procedura de desfacere a contractelor de munca este greoaie.
Trebuia platit din fondul de somaj
"Somajul tehnic nu poate fi o masura rentabila pentru angajator, pentru ca trebuie sa plateasca 75% din salariu fara ca angajatul sa produca nimic. Era mai rentabil daca acel procent din salariu era platit din fondul de somaj si nu din fondul de salarii al companiei", spune Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), care reprezinta 10.000 de firme din Romania din domeniul textilelor, confectiilor si pielariei. Cu toate acestea, ea mai precizeaza ca somajul tehnic este o masura de protectie pentru angajati, iar in acelasi timp, angajatorul isi poate pastra forta de munca calificata, acestea fiind p