Daca anul trecut banca centrala s-a preocupat in mod prioritar de reglarea cursului pe piata monetara, anul acesta lucrurile se schimba. Leul, ajutat de perceptia externa, pare a se apara singur, iar preocuparea BNR va fi mai degraba relansarea creditarii, dar si atingerea unei inflatii cat mai mici, a declarat vineri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Cel mai recent comunicat al bancii centrale contine o schimbare de ton interesanta: BNR va controla "adecvat" lichiditatea de pe piata monetara, si nu "ferm", ca pana in prezent. Modificarea a aprins mintile analistilor care s-au tot intrebat cum poate fi interpretata. Explicatiile au venit vineri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.
Adecvat, a spus guvernatorul BNR, inseamna ca nu ne putem astepta de la banca centrala sa contracareze toate instabilitatile pietei externe, sarind in sprijinul leului de fiecare data cand investitorii vor penaliza moneda.
"Sunt miscari pe care nu putem sa le contracaram prin cresteri si scaderi ale ratei BNR, dar nici prin operatiuni de piata, deoarece ar trebui sa introducem si sa scoatem lichiditate in sistem in fiecare zi", a spus guvernatorul, completand ca o interventie a BNR pentru reglarea cursului i-ar face totodata "cam lenesi" pe dealerii bancilor comerciale.
Sa fie acesta un semnal de alarma pentru debitorii in valuta? Adica putem sa fortam o interpetare de genul "Ne luam mana de pe leu, oricare ar fi consecintele. Cei care au probleme cu deprecierea sa se descurce"?
Nicidecum, a lasat sa se inteleaga Isarescu. Daca anul trecut cotatiile au explodat pe pietele financiare, in special din cauza lipsei de increde a investitorilor, stabilitatea pare a fi revenit in 2010 iar impresia investitorilor despre Romania s-a imbunatatit. In traducere, leul se poate descurca in mare parte si singur, bucurandu-se d