Pe 4 februarie s-au implinit 65 de ani de cand Romania a fost vanduta si cumparata pe o bucata de servetel. Totul s-a schimbat in Europa de atunci si totusi fantoma celui de-al Doilea Razboi Mondial bantuie societatea rusa care tinde sa puna semnul egal intre contributia Rusiei la infrangerea nazista si perioada comunista in Europa de Est.
Rusii nu s-au impacat nici pana acum cu aspectele negre ale istoriei lor si inca privesc orice incercare de critica a imperialismului sovietic ca pe un atac la insasi fiinta Rusiei.
Acordul funest dintre cei 3 mari ai lumii, Stalin, Churchill si Roosevelt, a remodelat harta politica a lumii. Acolo, pe o jumatate jalnica de servetel, Churchill si Stalin au decis si pentru Romania: 90% rusii, 10% englezii. N-am reusit niciodata sa aflu care au fost alea 10% "ale englezilor".
Coincidenta sau nu, Traian Basescu a ales sa faca anuntul participarii Romaniei la scutul antiracheta american tocmai in ziua in care se aniversau (sau comemorau - depinde de care parte a baricadei te postezi) 65 de ani de la semnarea acordurilor funeste de la Yalta. Acorduri pe care Moscova nu le considera a fi o impartire a sferelor de influenta, ci un adevarat aranjament de securitate in Europa, pe care NATO nu l-a respectat prin cele trei extinderi de pana acum.
Ambitiile marunte ale Romaniei
Presa rusa speculeaza asupra jignirii aduse Rusiei de catre Romania prin posibila amplasare a scutului antiracheta pe teritoriul ei; unii oficiali de prim-rang si-au adus aminte brusc de Regimul Stramtorilor Marii Negre, in timp ce oficiali militari cheama la masuri de amenintare a Romaniei, iar presedintele Medvedev defineste ca principala amenintare pentru Rusia chiar existenta NATO.
Ba chiar, intr-un exces de sinceritate, Konstantin Kosaciov, presedintele comisiei de afaceri externe din Duma de Sta