Se împlinesc 126 de ani de când s-a pus prima dată problema ca românii să aibă o catedrală patriarhală în Bucureşti şi, după un lung şir de întâmplări nefavorabile construirii acestui edificiu, iată că acum se concretizează nişte paşi importanţi, o dată cu lansarea temei pentru concursul proiectanţilor. Lămuriri despre evoluţia demersurilor ridicării Catedralei Mântuirii Neamului ne oferă domnul ing. Nicolae Şt. Noica, membru în comisia de jurizare a concursului, fost ministru al Ministerului Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriale, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti.
Pe 26 ianuarie 2010 a avut loc la Patriarhie o întâlnire cu potenţialii participanţi la concursul de proiecte. Domnul Nicolae Noica detaliază: "S-au prezentat 10 firme şi s-a stabilit ca, timp de două săptămâni, ei să poată cere şi primi completări şi clarificări cu privire la temă. Până la 30 vor fi întocmite studiul de fezabilitate (SF) şi proiectul tehnic pentru autorizare (PT).
La acea dată comisia de jurizare va alege echipa câştigătoare. Facem precizarea că echipa de proiectare va fi compusă din mai mulţi arhitecţi, ingineri de rezistenţă şi de instalaţii, un economist. După aceasta, în maximum 45 de zile, se va obţine autorizaţia de construcţie, astfel încât la 15 august 2010 să aibă loc licitaţia pentru execuţia lucrărilor".
Cum s-a ajuns la macheta actuală a catedralei şi ce se aşteaptă de la viitoarea echipă de proiectanţi ne spune dl ing. Noica: "Începând cu 2008, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prelungirea firească a demersului de a se ridica o catedrală patriarhală, a agreat ideea de a consulta specialiştii din ţară care au mai proiectat şi executat astfel de edificii, dar şi alţi specialişti, în vederea conturării unei teme. Tema ilustrează atât funcţionalitatea liturgică, bazată pe reguli de arhitectură bisericească fundament