Taxa pe alimente este o premieră în sistemul de taxare din Uniunea Europeană, potrivit europarlamentarului Cristian Buşoi, care consideră că Ministerul Sănătăţii introduce, de fapt, o nouă modalitate pentru colectarea banilor la bugetul de stat, care va avea ca efect creşterea preţului alimentelor. "Taxa pe alimente ar fi o premieră în ţările Uniunii Europene. Până acum, nu există niciun exemplu în acest sens. Iar consecinţa va fi că producătorii şi distribuitorii vor fi nevoiţi să crească preţurile, iar aceasta creştere de preţuri se va regăsi în bugetele diminuate ale românilor. Ministerul Sănătăţii trebuie să recunoască cinstit: taxarea nu este o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, ci o metodă de strângere de fonduri", a spus Buşoi, potrivit NewsIn.
Europarlamentarul PNL consideră, de asemenea, că această taxă este discriminatorie, pentru că nu ţine cont de obiceiurile alimentare ale populaţiei şi nici nu are ca scop îmbunătăţirea acestora. "O astfel de taxă penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viaţă şi obiceiurile de consum alimentar", mai spune europarlamentarul.
Cristian Buşoi este de părere că Ministerul Sănătăţii trebuie să renunţe la aceasta iniţiativă, deoarece introducerea acestuia va afecta şi mai mult puterea de cumpărare a populaţiei, mai ales a categoriilor sociale cu venituri medii şi mici, care consumă oricum alimentele cele mai nesănătoase. Aşa-zisa taxă pe alimentele nesănătoase, adusă în discuţie la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, este contestată şi de reprezentanţii industriei alimentare. Aceştia spun că taxa va provoca evaziune fiscală şi va îndrepta populaţia spre produsele mai ieftine şi mai proaste de pe piaţa neagră.
Potrivit reprezentanţilor ministerului, lista produselor care vor fi taxate nu a fost încă finalizată, dar secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a declarat că nu vor fi taxate