Deşi chiriile apartamentelor de lux au scăzut şi cu 50%, tot mai mulţi clienţi se îndreaptă spre imobile de dimensiuni mici. Bugetele companiilor cu activităţi în oraşele mari din ţară sunt adaptate situaţiei economice. Astfel, managerii nu mai pot locui în apartamente mari şi vile.
În Tîrgu Mureş, chiriile au scăzut de la un an la altul cu 15-20%. În ciuda acestor diminuări, firmele cu activitate pe piaţa locală s-au limitat la spaţii mai mici.
„Au fost în ultima perioadă cazuri de directori care să se mute în apartamente mai mici sau să insiste pentru renegocierea contractelor. Mai rămân în imobilele închiriate în trecut dacă li se oferă un preţ mai mic cu 15-25%", spune Octavian Ispas, director al agenţiei locale EuroImobil.
În general, puţini mai sunt interesaţi de imobile cu suprafaţă mare. Cei care închiriază acum cer apartamente cu o cameră sau două. „Sunt şi clienţi care vor condiţii mai speciale şi toată gama de dotări. Aceştia sunt dispuşi să plătească în acest sens şi cu 50% mai mult, dar tot spre spaţii mici se orientează", explică Ispas.
Chirie redusă la jumătate
Această situaţie nu este singulară, ea se întâlneşte şi în alte oraşe mari. Astfel, cei care au apartamente închiriate de câteva luni poartă discuţii cu chiriaşii în vederea schimbării tarifelor percepute. De cele mai multe ori, se obţin contracte mai mici cu 15-20%. Asta dacă vorbim de apartamente medii ca suprafaţă.
Pentru cei care deţin apartamente mari, aceste renegocieri sunt în această perioadă un adevărat coşmar. Preţurile la care mai sunt dispuşi să stea chiriaşii sunt mult sub ce şi-ar fi putut imagina.
„Pot să vă dau exemplul unei vile situate central în Ploieşti şi evaluate iniţial la 1.500 euro, dar care a fost închiriată cu 750 euro pe lună. Piaţa de lux a fost afectată şi de faptul că scade numărul de expaţ