Mecanismul de repartizare aleatorie a celor obligati sa adere la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), dar care nu-si aleg singuri fondul pensii in termenul legal de 4 luni, va fi modificat astfel incat acestia sa fie repartizati in cote egale catre toate cele noua fonduri din piata, potrivit unei norme aprobate saptamana trecuta de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si publicata luni in Monitorul Oficial. Masura vine dupa ce o reglementare similara care ar fi exclus pentru doi ani de la acest mecanism primii doi jucatori din piata a fost atacata in instanta si a atras avertismente din partea Consiliului Concurentei.
Noua norma (2/2010) pentru modificarea si completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat mentioneaza ca: "CNPAS repartizeaza persoanele eligibile (...) in cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat, in parte”.
CSSPP sustine ca a gasit solutia optima privind atenuarea gradului de concentrare a pietei
CSSPP sustine ca aceasta ar fi "solutia optima" care sa corespunda atat principiilor institutiei privind asigurarea unei piete eficiente si a unui mediu concurential cat si eforturilor depuse de administratori pentru atragerea de noi participanti in sistemul Pilonului II de pensii private.
Datele CSSPP arata ca in prezent, numarul persoanelor care adera la sistemul fondurilor de pensii administrate privat din proprie initiativa, in fiecare luna, este mic in comparatie cu numarul persoanelor care sunt repartizate aleatoriu (doar un sfert din participanti isi exercita dreptul de alegere a fondului de pensii), iar acest fapt nu este in interesul sistemului de pensii in general. In acelasi timp, primele doua fonduri de pensii (n.r. detinute de ING si Allianz-Tiriac) detin aproape 60% din piata, in