Cantitatea de gaze importată fluctuează în permanenţă în funcţie de contracte şi în niciun caz nu se pune problema afectării livrărilor de gaze către consumatorii din România, au declarat în această dimineaţă, pentru „Adevărul”, surse din cadrul Dispeceratului Naţional de Gaze.
Declaraţia vine în contextul în care Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a declarat aseară, la Antena 2, că Rusia a anunţat că va reduce importurile cu două milioane de metri cubi începând cu ora 0.00 în această noapte. Potrivit lui Iancu, Ministerul Economiei ar trebui să se comporte ca într-o situaţie de urgenţă şi să reducă livrările de gaze către consumatorii industriali, pentru a suplini alimentarea pentru populaţie.
Declaraţiile au fost făcute în emisiunea "Vorbe grele".
În schimb, realitatea din această dimineaţă este cu totul alta decât "vorbele grele" ale lui Iancu de seara trecută.
„Cantităţile de gaze importate fluctuează în permanenţă în funcţie de mai mulţi factori, de contracte, de temperaturile de afară, de presiunea din conducte. Nu există nicio problemă în prezent în legătură cu importurile şi în niciun caz nu se pune problema ameninţării consumatorilor de gaze, fie si industriali, fie casnici”, ne-au declarat oficiali din domeniu.
Aceştia au arătat că, în perioada în care a fost declanşată situaţia de urgenţă, la finele lunii ianuarie, importurile au fost majorate de la opt milioane de metri cubi pe zi, cât este normal, la circa 10 milioane de metri cubi, de unde rezultă scăderea de două milioane de metri cubi anunţată de Iancu, ceea ce nu înseamnă că vor exista probleme în alimentarea cu gaze, ci că importurile revin la contractele normale pentru această perioadă.
De asemenea, Ministerul Economiei precizează, într-un comunicat, că furnizarea gazelor către consumatori se