Urmaşii din Mexic şi Guatemala ai fostului imperiu Maya, care s-a întins pe o mare parte din America Centrală - susţin că sfârşitul lumii nu vine în 2012, aşa cum se vehiculează pe diverse site-uri, în unele publicaţii şi, mai nou, în producţii hollywoodiene cu bugete mari precum blockbusterul regizat de Roland Emmerich.Paleta de mituri şi legende legate de calendarul mayaş şi a predicţiilor legate de 2012 este extrem de bogată. „Fenomenul 2012” constă
Urmaşii din Mexic şi Guatemala ai fostului imperiu Maya, care s-a întins pe o mare parte din America Centrală - susţin că sfârşitul lumii nu vine în 2012, aşa cum se vehiculează pe diverse site-uri, în unele publicaţii şi, mai nou, în producţii hollywoodiene cu bugete mari precum blockbusterul regizat de Roland Emmerich.
Paleta de mituri şi legende legate de calendarul mayaş şi a predicţiilor legate de 2012 este extrem de bogată. „Fenomenul 2012” constă într-o serie de mituri şi credinţe diseminate în cultura New Age conform cărora pe data de 21 decembrie 2012 vor avea loc o serie de evenimente cataclismice şi transformatoare care vor duce la sfârşitul lumii aşa cum o ştim astăzi. Diferite alinieri astrologice şi formule de numerologie legate de această dată în corelaţie cu alte date ale calendarului mayaş au fost lansate ca argumente, dar nu au fost acceptate la nivel academic.
Interpretarea New Age este aceea că la sfârşitul anului 2012 omenirea va trece pe o nouă etapă în evoluţia sa, cele mai sumbre predicţii făcând referire chiar la ciocnirea planetei nostre cu un alt corp ceresc (Nibiru) sau cu o gaură neagră.
Apocalipsa după Hollywood
Aceste legende au fost rapid absorbite în zona pop, iar blockbusterul „2012”, regizat de Roland Emmerich, capitalizează fără prea multă imaginaţie pe marginea acestui subiect. Inspirat dintr-un bestseller al scriitorului american Steve A