În 2009 interesul românilor pentru joburile peste hotare a crescut de cinci sau chiar de şase ori, potrivit statisticilor site-ului de recrutare MyJob.ro. De asemenea, cele mai căutate domenii de către românii care aleg să plece la muncă în străinătate sunt în special cele tehnice precum chimie si petrochimie, IT&C sau medicină. Statisticile site-ului de recrutare mai arată că, dacă până anul trecut Italia, Spania şi Grecia erau fruntaşe în preferinţele românilor, în
În 2009 interesul românilor pentru joburile peste hotare a crescut de cinci sau chiar de şase ori, potrivit statisticilor site-ului de recrutare MyJob.ro. De asemenea, cele mai căutate domenii de către românii care aleg să plece la muncă în străinătate sunt în special cele tehnice precum chimie si petrochimie, IT&C sau medicină.
Statisticile site-ului de recrutare mai arată că, dacă până anul trecut Italia, Spania şi Grecia erau fruntaşe în preferinţele românilor, în special în ceea ce priveste locuri de muncă sezoniere sau necalificate, acum, aceştiai se îndreaptă către state precum Germania, Franţa, Olanda sau ţările nordice, pentru joburi care necesită un nivel ridicat de specializare sau experienţă. Statisticile mai arată că pe site-ul MyJob.ro a crescut şi oferta de locuri de muncă pentru specialişti în aceste state.
Românii vor să lucreze în turism, agricultură sau comerţ
De asemenea, atât cererea, cât şi oferta de ingineri sau alt tip de specialişti în domeniul petrolier s-a dublat şi chiar triplat în ţări din Orientul Mijlociu precum Emiratele Arabe Unite, Oman sau Qatar.
Cele mai multe joburi peste hotare rămân, totuşi, cele din turism, agricultură si comerţ, urmate de domeniul medical şi inginerie. Conform statisticilor MyJob.ro, cei mai mulţi candidaţi pentru turism sau agricultura provin din Bucureşti şi judetele Moldovei (Vaslui, Iaşi), iar pentru medici sau i