Banca centrala a castigat din plasamentele facute la banci, dar si din vanzarea de euro la 4 lei, peste pretul de cumparare din anii 2006-2007.
Banca Nationala a obtinut anul trecut un profit brut record de 4,6 mld. lei (circa 1,1 mld. euro), din care a acoperit pierderi anterioare de 2,8 mld. lei, iar 1,5 mld. lei a varsat la bugetul de stat ca impozit, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Profitul net a fost de circa 300 mil. lei (71 mil. euro).
Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, a spus ca nu poate face comentarii pana nu cunoaste componentele acestui profit.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara in noiembrie anul trecut ca BNR a realizat "castiguri enorme" din interventiile pe piata valutara, vanzand bancilor sume in euro la cursuri de peste 4 lei/euro, pe care le-a cumparat in anii trecuti la cotatii sub acest nivel. "Profitul nu l-am facut din administrarea rezervei, ci din aceste operatiuni. Si acum avem cursul mediu (de achizitie, n. red.) sub 4 lei pentru un euro. Orice vanzare de valuta inseamna un castig enorm", a spus Isarescu.
"Ar fi pacat ca banca centrala sa se concentreze pe obtinerea de profit, sa faca din asta un obiectiv. BNR are alte obiective, nu este banca comerciala. Este o mare eroare sa ne uitam daca banca centrala face profit sau pierdere pentru ca asigurarea stabilitatii macroeconomice este «inestimabila». Problema nu este ca profitul BNR este atat de mare, ci trebuie sa vedem cum facem ca sectorul privat sa aiba profituri mai mari. Trebuie sa sustinem economia, ca sa genereze profit. Si FED a obtinut profit record prin imprumuturi catre banci", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
La profitul record a contribuit si pozitia de creditor net a BNR fata de banci, acordandu-le acestora credite de zeci de miliarde de lei la dobanzi de 14% in prima parte a lui 2009, si p