În ultimele trei luni din 2009, suprafaţa de birouri ocupată din Capitală a fost a doua ca volum comparativ cu celelalte trimestre. În ţările vest-europene, activitatea de închiriere a început să-şi revină, cu tranzacţii mari încheiate la sfârşitul lui 2009. În Bucureşti, revirimentul încă se lasă aşteptat.
Suprafaţa totală închiriată în ultimele trei luni ale anului a reprezentat doar aproximativ 50% din spaţiul ocupat în ultimele trei luni din 2008, potrivit unui raport al BNP Paribas Real Estate. La nivelul întregului an, gradul de ocupare a a scăzut semnificativ, cu 57%. Cea mai activă zonă din punct de vedere al închirierilor a rămas tot centrul oraşului.
Dezvoltare diminuată
Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti nu va cunoaşte o evoluţie semnificativ diferită faţă de cea înregistrată în 2009. În termeni generali cererea va rămâne la acelaşi nivel comparativ cu 2009. Activitatea de dezvoltare se va diminua în 2010, suprafaţa propusă spre finalizare reprezentând aproximativ 60% din cea livrată în 2009.
Chiar şi în condiţiile unei creşteri economice, răspunsul segmentului de birouri se va simţi după o perioadă de câteva luni, cauzată de negocierile care se vor purta pentru încheierea contractelor de închiriere.
În condiţiile unui reviriment al economiilor vest-europene, a doua parte a anului 2010 ar putea să aibă ca rezultat creşterea numărului de solicitări din partea companiilor care vor să intre pe piaţa internă sau în special din partea celor care doresc să-si extindă spaţiile ocupate.
Tranzacţii mari în metropolele europene
În ultimul trimestru al anului trecut situaţia segmentului de birouri din metropolele vest-europene a fost îmbunătăţită de câteva tranzacţii de mari dimensiuni.
Este cazul Parisului, unde rezultatele ultimelor trei luni din 2009 au arătat o creştere cu 53% faţă de