România va beneficia de un an în plus pentru a-şi micşora deficitul bugetar sub 3% din PIB
2012 în loc de 2011, acesta este noul termen limită acordat României pentru corectarea deficitul bugetar sub 3% din PIB - valoarea de referinţă la nivelul statelor membre, potrivit propunerii pe care Comisia Europeană a înaintat-o Consiliului UE. Autorităţile europene au ţinut astfel cont de înrăutăţirea recesiunii din România, ca şi de măsurile de corectare a dezechilibrului fiscal, luate de guvernul de la Bucureşti. "România a făcut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar şi pentru a menţine stabilitatea macroeconomică în ultimul an (...) Dar efortul de consolidare trebuie să continue - conform condiţiilor ataşate programului de asistenţă financiară multilaterală - pentru a asigura corectarea deficitului până în 2012", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. El a mai apreciat şi măsurile întreprinse de România pentru reducerea cheltuielilor cu salariile în sectorul public în 2009, ca şi cele cuprinse în bugetul pe acest an.
În luna mai a anului trecut, CE a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva României, care a încheiat anul 2008 cu un deficit bugetar de 5,4% din PIB, faţă de 3%, referinţa europeană. În contextul crizei, oficialii europeni s-au arătat mai indulgenţi, fiind dispuşi să facă anumite concesii, respectiv termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului. (S.S.)
România va beneficia de un an în plus pentru a-şi micşora deficitul bugetar sub 3% din PIB
2012 în loc de 2011, acesta este noul termen limită acordat României pentru corectarea deficitul bugetar sub 3% din PIB - valoarea de referinţă la nivelul statelor membre, potrivit propunerii pe care Comisia Europeană a înaintat-o Consiliului UE. Autorităţile europene au ţinut astfel cont de înrăutăţ