Agentiile de spionaj sunt, peste tot in lume, invaluite intr-o aura de mister, pe care serviciile insele o intretin cu iscusinta. Directorul Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, a acceptat sa ridice o parte a acestui val intr-un interviu pentru Romania libera prilejuit de implinirea, astazi, a 20 de ani de la infiintarea institutiei.
Ungureanu considera ca SIE nu mai are nimic de-a face cu fosta Directie de Informatii Externe a Securitatii comuniste. SIE a fost destructurat si reconstruit in intregime, ceea ce l-ar aseza pe un temei moral ferm, sustine seful sau. Din acest motiv, Ungureanu nu crede ca SIE are datoria de a se delimita de mostenirea fostei Securitati. Cat priveste cazurile de coruptie de care au fost suspectati fosti ofiteri ai spionajului romanesc, directorul SIE sustine ca acestea sunt de competenta stricta a Parchetului.
Un serviciu de spionaj, recunoaste conducatorul sau, "propune infractiune" prin insasi natura sa. Cu toate acestea, SIE reprezinta "un teritoriu de normalitate", un model pentru celelalte institutii ale statului si unul dintre cele mai bune servicii de spionaj din cadrul NATO, validat in aceasta calitate de serviciile partenere din Alianta. Cu toate ca se arata zgarcit cu secretele care il inconjoara, Mihai Razvan Ungureanu admite ca SIE a avut si esecuri, dar, pe de alta parte, si eroi care au ramas nestiuti.
Romania libera: Astazi, 8 februarie, Serviciul de Informatii Externe sarbatoreste 20 de ani de existenta. Cum s-a schimbat SIE in acesti 20 de ani?
Mihai Razvan Ungureanu: In primul rand, s-a schimbat o institutie intreaga, cu structura, cu oameni, cu propria filosofie de actiune. S-au schimbat reperele morale, si spun aceasta intarind faptul ca astazi o organizatie atat de speciala prin ceea ce face, prin competente, prin actiune, prin risc, se rea