În timpul guvernării liberale, unul dintre miniştrii lui Tăriceanu a încercat să schimbe ceva în sistem. Eugen Nicolăescu a fost cel care, în calitate de ministru al Sănătăţii, a instituit reguli noi în încurcatul domeniu sanitar. Şi-a atras astfel mânia majorităţii angajaţilor din cabinete şi spitale, dar şi a distribuitorilor de medicamente şi materiale sanitare.
Problemele de atunci sunt la fel de valabile şi astăzi: salariile încă modeste îi fac pe medici şi pe asistenţi deopotrivă să-şi ia, la propriu, lumea în cap (dacă nu găsesc ori nu fac faţă la două joburi), în spitale încă se mai cere pacienţilor să aibă la ei diverse "consumabile" care în mod normal ţin de logistica instituţiei ce acordă asistenţa sanitară, iar medicamentele sunt într-o continuă creştere de preţ. Nicolăescu poate că a rentabilizat un pic funcţionarea sistemului sanitar, dar opinia generală este că a fost învins de acesta. Dacă PNL ar fi intrat la guvernare, ar fi perseverat "contabilul" (cum i se spunea) în reforma iniţiată de el? Nu putem şti, pentru că PNL nu va intra la guvernare şi nici PDL nu pare convins că i-ar face loc, în ciuda invitaţiilor adresate.
Drept urmare, tratamentul ce urmează să fie aplicat pentru însănătoşirea sistemului - şi nu doar a celui sanitar - a căzut pe umerii lui Emil Boc. Asta dacă îl vor ţine puşca şi cureaua lată. Până acum, legile importante care au trecut şi de Parlament, şi de nelipsita Curte Constituţională au fost puse la zid şi descrise în toate felurile, numai ca fiind bune nu. La rând se află acum proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice. Iniţiat în special pentru a pune contribuţiile la sistemul de asigurări sociale în legătură cu pensiile după o formulă unică de calcul, proiectului i s-a adăugat deja o listă de excepţii. Foştii magistraţi au intrat deja în defensivă, reunindu-se într-o asociaţie a judecăto