Numărul maidanezilor a început să crească în Braşov, tot criza fiind principalul vinovat. Oraşul era cunoscut ca unul cu cei mai puţini maidanezi din ţară, problema aici fiind aproape rezolvată. Sursa: Vlad Stănescu Carmen Barbu, administratrul azilului de câini al asociaţiei de protecţie a animalelor „Milioane de Prieteni”, spune că numărul câinilor abandonaţi a început să crească din 2009. „Mulţi braşoveni care au plecat sau pleacă la muncă în străinătate aveau un câine în gospodărie sau în apartament. Nu i-au mai luat cu ei, deşi mulţi câini sunt de rasă şi i-au crescut de mici, pentru că nu ştiu unde îşi găsesc de lucru şi dacă îşi găsesc. I-au adus la noi. Şi dacă i-au lăsat la prieteni sau la rude, aceştia nu mai pot să-i ţină şi îi aduc tot aici”, explică el.
Azilul are 500 de câini în grijă, şi de rasă şi corcituri. În general, lumea nu se înghesuie să adopte câini ca în filmele americane, „Anul acesta am avut două adopţii şi două revendicări”, spune Carmen Barbu.
Aduşi pe furiş
Restrângerea activităţii în unele societăţi comerciale unde erau şi câini anexaţi, sub denumirea de câini de pază, duce, din nou, la creşterea numărului de animale. „Femele nu au fost sterilizate, au fătat şi puii au fost şi ei aduşi la noi. Pe lângă aceştia mai sunt şi braşoveni care aduc pe furiş, seara sau noaptea, căţeluşi mici şi îi lasă la poarta azilului nostru sau pe câmpul din vecinătate. Nu putem să-i lăsăm acolo, îi luăm şi avem grijă şi de ei”, explică administratorul azilului.
Nu se mai fac razii după maidanezi
Dacă Braşovul nu prea mai are câini maidanezi acest lucru i se datorează, în mare parte, unui singur om: Flavius Bărbulescu, şeful Serviciului de Gestionare a Animalelor din Primăria Braşov. În ultimii trei ani a capturat, în medie, câte 10.000 de câini anual de pe străzi. Problema lor s-a rezol