Organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten a prezentat astăzi, în cadrul ediţiei I a ghidului informativ „Ştampila de pe ou“, un instrument prin care consumatorii sunt informaţi de la ce fel de găină provin ouăle pe care le cumpără.
Ştampila de pe ou a devenit obligatorie în România printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Consumatorilor li se recomandă să citească cu atenţie ştampila de pe ouă, în special prima cifră, care indică metoda de creştere a găinilor autoare, care poate fi în hale, în cuşti sau în aer liber.
Ştampila de pe ou este compusă din trei segmente: un număr distinctiv care indică metoda de creştere a găinilor ouătoare, codul ţării unde a fost produs oul şi un număr de identificare al unităţii comerciale.
Numărul distinctiv care indică metoda de creştere a găinilor poate fi 0, 1, 2 sau 3. Astfel, consumatorii pot găsi pe ouă ştampile care încep cu cifra 3, lucru care înseamnă că ouăle provin de la găini crescute în cuşti foarte mici, numite „baterii“. În aceste spaţii, găinile stau înghesuite, pe plasă din sârmă şi nu văd toată viaţa lumina naturală. Ele nu îşi pot mişca picioarele şi aripile şi dacă încearcă, se rănesc.
În acestea, fiecare găină are un spaţiu mai mic decât suprafaţa unei coli de hârtie A4. Cifra 2 pe ou înseamnă că găinile au fost crescute în hale la sol.Conform regulametelor Uniunii Europene, în acest sistem de creştere, un număr de nouă până la 18 găini sunt crescute pe fiecare metru pătrat în hale, fără să vadă lumina zilei. Adeseori cresc până la 6.000 de găini într-o astfel de hală şi se întâmplă ca găinile să îşi smulgă penele una alteia şi să se ajungă chiar la canibalism.
Cifra 1 reprezintă ouă de la găini crescute în aer liber. Găinile crescute în acest sistem pot petrece ziua în aer liber, unde au fiecare un sp