Cu ochiul liber, cu lupa sau cu ajutorul aparatelor sofisticate, criminaliştii te prind cu minciuna. Bancnote false, facturi fiscale şi documente de identitate contrafăcute - toate acestea ajung la experţii criminalişti.
Specialiştii care lucrează în laboratorul de expertiză grafică şi tehnica documentelor fac verificări pentru stabilirea autenticităţii înscrisurilor pe care le primesc pentru a le analiza. Tot ei sunt cei care fac examinări pentru identificarea autorului unui text scris sau al unei semnături.
La nivel naţional, în toate inspectoratele judeţene de poliţie există un laborator de grafică şi tehnica documentelor în cadrul serviciilor criminalistice.
La Institutul de Criminalistică din Capitală, în acest laborator lucrează cinci experţi. Nu sunt suficienţi pentru că, spun ei, „numărul lucrărilor este în creştere". Ba chiar se dublează de la an la an.
Criminaliştii de la laboratorul de expertiză grafică şi tehnica documentelor pot analiza orice tip de scris, chiar şi cel făcut cu spray-uri sau cu vopsele pe ziduri sau pe geamuri.
Subcomisarul Nicoleta Trandafir îşi aminteşte de un caz aparte, care nu a fost tocmai uşor de rezolvat. Dar în cele din urmă i-a dat de cap.
La un moment dat, în oraşul Buzău, o persoană a scris cu spray pe zidurile unui cimitir, pe cruci, pe toaca de la biserică şi pe clopotniţă. De asemenea, a scris cu vopsea pe indicatoarele rutiere din oraş, pe geamuri. „Această persoană «avea grijă» să scrie prin tot oraşul. Vorbim deja de distrugere. Colegii noştri ne-au adus la Bucureşti o maşină plină ochi cu geamuri scrise, cu indicatoare rutiere. Până şi toaca ne-au adus-o", povesteşte aceasta.
Poliţiştii din Buzău aveau un suspect pe care îl puseseră să scrie în condiţii similare ca să poată trimite probe spre comparaţie.
„L-au pus să scrie pe geamuri şi pe scânduri, că pe altă toacă nu ave