Este în creştere numărul românilor care la sfârşitul săptămânii merg la schi. 15 din 1.000, din mediul urban, peste 18 ani, mergeau la schi în urmă cu un deceniu. Dintre aceştia, 57% erau bărbaţi şi restul femei; 41% din cei care mergeau la schi aveau între 18 şi 24 de ani. În ultimii ani, aceste procente cresc continuu. Deşi datele recente sunt aproximative, totuşi ele indică o dublare a numărului românilor atraşi de schi. Dar schiul nu este doar bucuria de a aluneca lin pe zăpadă cu mic, cu mare, ci şi capcane pe care unii le-au numit "pericole de iarnă". De acestea ne putem proteja respectând câteva reguli simple.
"DECALOGUL SCHIORULUI"
Emil Fărcăşanu, şeful Şcolii de schi "Ana" din Poiana Braşov, ne oferă câteva informaţii pe care ar trebui să le cunoască oricine îşi doreşte să schieze.
Deşi nu e obligatoriu, înainte de a pune schiurile, orice persoană ar trebui să îşi pregătească corpul pentru efortul fizic pe care îl presupune acest sport. "Măcar cu o săptămână-două înainte, schiorul trebuie să facă alergări uşoare zilnic, 20-30 de minute. De asemenea, el trebuie să lucreze muşchii picioarelor prin fandări şi genuflexiuni", mai spune Emil Fărcăşanu.
Schiorii, de performanţă sau nu, vor respecta un set de reguli elaborate de Federaţia Internaţională de Schi. Codul, cunoscut mai ales sub numele de "Decalogul schiorului", a fost conceput tocmai pentru a se evita accidentările pe pârtie:
1. Schiaţi fără să incomodaţi! Orice schior trebuie să se comporte în aşa fel încât să nu-l pună pe celălalt de lângă el în pericol;
2. Adaptaţi viteza cu care schiaţi la pregătirea tehnică, starea pârtiei, condiţiile meteo;
3. Schiorul din vale are prioritate. Cel care schiază în deal are o poziţie dominantă. De aceea, el trebuie să-şi aleagă traseul, în aşa fel încât să protejeze schiorului din vale;
4. Orice depăşire