Ca să nu se mai speculeze degeaba pe această temă, cum că România trebuie să scoată din buzunar miliarde de dolari, Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că “România nu va trebui să cumpere nici rachete interceptoare SM-3, nici nu va plăti pentru instalarea sau amenajarea locaţiei acestora de pe teritoriul României, cheltuielile pentru implementarea sistemului fiind suportate de SUA”. Aşa cum precizam în postările mele anterioare, rachetele incerceptoare ce vor fi plasate în România fac parte din sistemul american de apărare anti-rachetă, deci va fi plătit de la bugetul Statelor Unite. Iar Statele Unite au, cel puţin pentru apărare, un buget suficient de mare încât să suporte astfel de cheltuieli.
De exemplu, doar pentru anul 2011, administraţia Obama a cerut pentru programul de apărare anti-rachetă 8,4 miliarde de dolari, cu jumătate de miliard mai mult decât suma alocată anul acesta, scrie Financial Times.
Tot Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că Rusia a fost consultată de către SUA referitor la scutul anti-rachetă ce va fi plasat în România, conform informaţiilor furnizate chiar de SUA. Consultările au avut loc în mai multe runde. Aşa cum precizam în articolul meu Ruşii au bătut palma cu americanii pentru scutul antirachetă, ruşii sunt mai puţin afectaţi de plasarea unui scut anti-rachetă în România, decât de varianta Bush a scutului, în Polonia şi Cehia. De altfel, secretarul de stat american Hillary Clinton invitase şi Rusia, în măsura în care este interesată, să participe la programul de apărare.
Într-adevăr, aşa cum speculasem, subiectul noului proiect de scut anti-rachetă a fost abordat de vicepreşedintele american Joseph Biden, în timpul vizitei sale în România, mai precizează Ministerul român al Afacerilor Externe. De altfel, România fusese informată cu privire la decizia de a aborda noul proiect de scut (într