Cei mai mulţi înscrişi sunt tineri absolvenţi. Angajatorii europeni mai scot la concurs şi posturi în domeniul medical.
Nemţenii care au ajuns la limita puterilor în căutarea unui loc de muncă se orientează, în disperare de cauză, spre ofertele de peste hotare. Peste 150 de persoane au depus cereri pentru a obţine un loc de muncă în ţări din Uniunea Europeană.
Angajatorii danezi vin cu oferta cea mai consistentă în această perioadă. Astfel, 200 de nemţeni se pot angaja la munca câmpului, la fermele nordice. Locurile de muncă sunt disponibile la nivel naţional. Condiţia de bază este să poată culege cel puţin 17 kilograme de fructe sau de legume pe oră. Un eventual câştig pe sezon al celor obişnuiţi cu munca la câmp s-ar ridica la 5.000 de euro pentru trei luni de muncă, după plata transportului, cazării şi al impozitului aferent.
Îşi pot pierde postul după două săptămâni
Condiţiile impuse de angajatorii danezi sunt, totuşi, stricte. „Persoanele care sunt contractate, dar nu reuşesc să se încadreze în minimul de 17 kilograme culese într-o oră, riscă să-şi piardă locul de muncă după numai două săptămâni“, se arată în comunicatul oficial al angajatorului danez pentru ANOFM România. Una dintre persoanele înregistrate în evidenţele AJOFM pentru locurile de muncă în străinătate este şi Gabriela Donciu. Pietreanca are 23 de ani şi a finalizat studiile Institutului de Ştiinţe Economice din Iaşi, specializarea Marketing. „Sper să-mi găsesc un post de ospătar sau barman în Italia. Am deja pe cineva acolo care mă va ajuta cu acomodarea. Nu merită să mai stau acasă după ce am plătit trei ani chirie, am terminat facultatea cu media 9,25 şi nu îmi găsesc de muncă“, spune pietreanca.De la începutul acestui an, opt doctori din judeţ şi-au anunţat şefii de la Colegiul Medicilor Neamţ despre intenţia de a părăsi ţara în favoarea unor posturi plătite de zeci