Amigdalele au un rol extrem de important in organism si medicii nu recomanda ca acestea sa fie scoase doar pentru o simpla durere in gat sau o inflamatie.
In urma cu mai multi ani, exista o moda, ca la orice durere in gat sau inflamatie sa fie scoase amigdalele. Indiferent de varsta, toata lumea mergea la medic si isi scotea amigdalele, fara sa tina cont de faptul ca sunt un organ de lupta impotriva infectiilor si au un sistem imunitar foarte bine definit, deoarece la nivelul lor se formeaza anticorpi. “Amigdalele sunt organe limfatice ce secreta anticorpi si care au un rol imunologic foarte important, mai ales pana la varsta de sase ani. Dupa aceea rolul producerii anticorpilor este preluat si de alte organe”, a informat dr. Szocs Mihaly, medic primar ORL, la Clinica ORL din Targu Mures.
Cand se scot amigdalele
Medicul de specialitate ORL este cel care decide daca amigdalele unui pacient trebuie extrase sau nu, iar una dintre conditiile indicate de medic pentru scoaterea lor este atunci cand pe parcursul a unu-doi ani, pacientul face mai multe pusee de amigdalita acuta si, in urma unui tratament corect aplicat, boala nu dispare. “In anumite conditii ele pot deveni un focar de infectii si pot sa reprezinte o problema si pentru copii. Cand numarul infectiilor devine foarte frecvent si se repeta, avem de a face cu o amigdalita cronica si pericolul pentru aparitia complicatiilor creste. Daca aceste amigdalite acute se repeta, devin o problema si nu mai reactioneaza la tratamentul antibiotic dat de medicul de familie,
Insa fiecare caz trebuie judecat in complexitatea lui, accuzele fiecarui pacient, datele clinice a rezultatelor ”, a mai spus medicul ORL-ist.
Amigdalectomia la copii, de la trei ani
Amigdaloctemia, extirparea chirurgicala a amigdalelor, este recomandata dupa varsta de trei ani. “Daca exista indicatie chirurgicala, ami