Aşa a declarat aseară Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, conform HotNews, că ruşii ar fi anunţat Dispeceratul de Gaze din România că va reduce livrările pentru noi cu două milioane de metri cubi. În aceste condiţii, se pare că ar exista rezerve pentru doar patru sau cinci zile, deocamdată. Dispeceratul Naţional de Gaze spune însă că ruşii nu ne-au tăiat, deocamdată, din flux, scrie Adevarul. Problema este că stăm şi ne dăm de ceasul morţii dacă ne taie sau nu ruşii gazele, fie că Iancu vorbeşte sau nu prostii.
De ce ar fi hotărât Rusia să ne taie gazul tocmai într-o situaţie dificilă din punct de vedere termic, în care România chiar intenţiona să crească importurile? Să fie din cauza anunţului amplasării scutului anti-rachetă în România? Să fie pentru a obţine, prin presiune, condiţii de negociere mai bune pentru Aleksandr Medvedev, şeful Gazprom, care va veni în România pe 17 februarie pentru a discuta despre mai multe depozite de gaz? Probabil că Gazprom va invoca, aşa cum face de obicei, probleme pe conducte, de presiune, care nu ţin de decizia lor.
Dar cel mai bun răspuns la întrebarea “de ce?”, din punctul meu de vedere, este “pentru că pot”. Asta înseamnă să fii dependent de combustibilul de la Gazprom. Din fericire, noi nu suntem atât de dependenţi ca Germania sau Italia. Şi, tocmai de aceea, dar şi pentru că ne aflăm într-o zonă geopolitică la care Rusia nu e dispusă să renunţe cu totul, trebuie ca statul român să se concentreze pe independenţa energetică de Moscova. Nabucco, reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, terminalul de GPL care ar urma să aducă la Constanţa combustibil din Qatar, surse de energie alternativă, ar trebui să fie, toate, priorităţi ale guvernului. Altfel, degeaba vorbim de scuturi antirachetă. Şi s-ar putea ca şi americanii să fie interesaţi de independenţa noast