Cazul lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, care a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) despăgubiri de 3.200 de euro de la Statul Român, pare să fi deschis o adevărată cutie a Pandorei în sistemul juridic românesc. Sursa: Mediafax
Acţiunea lui Nuţu Cămătaru „l-a inspirat” şi pe Adrian Corduneanu, unul dintre liderii clanului cu acelaşi nume, aflat în arest sub acuzaţia de iniţiere şi constituire a unei grupări de criminalitate organizată.
Daune de 500.000 de lei
Adrian Corduneanu, 31 de ani, a dat ieri în judecată statul român, pentru daune de 500.000 de lei, iar procesul va fi judecat la Tribunalul Iaşi. El vrea să fie despăgubit pentru că, în 2003, a petrecut 45 de zile în arest pentru o tâlhărie pe care nu a comis-o.
„Clientul meu are toate şansele să câştige la CEDO, pe modelul Nuţu Cămătaru. Dosarul în care a fost acuzat de tâlhărie s-a plimbat prin instanţe şi la procuror timp de nouă ani. Prezumţia de nevinovăţie i-a fost grav încălcată prin faptul că a fost arestat 45 de zile şi i-a fost limitată libertatea de mişcare prin măsura de a nu părăsi localitatea, într-un dosar în care s-a dovedit în final că fapta nu există. În acest dosar există o soluţie de achitare pe motiv că fapta nu a fost comisă de el şi o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală pe motiv că fapta nu există, soluţie dată în anul 2009, în urma reîntoarcerii dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale”, explică avocatul Ionel Nechita.
În octombrie 2000, Adrian Corduneanu a fost acuzat de procurorii ieşeni că ar fi tâlhărit- o pe nepoata unui ofiţer de poliţie din Iaşi. Pe 20 noiembrie 2002, procurorii l-au trimis în judecată în lipsă, iar dosarul a fost strămutat la Arad.
Pe 22 februarie 2003 însă, Adrian Corduneanu a fost prins de poliţişti şi închis, până pe 9 aprilie 2003, la Penitenciarul Arad,