România va fi implicată în faza a doua a proiectului de scut antirachetă, ceea ce va presupune găzduirea de interceptori tereştri, respectiv rachete de interceptare SM-3 bloc 1B, care vor deveni operaţionale din 2015, a relatat Mediafax citând MAE român. Cheltuielile vor fi suportate de SUA, iar primele consultări vor avea loc în martie, a precizat Ministerul.
În România nu vor fi amplasate radare, acestea vor fi găzduite de alte state, nu vor fi instalate rachete de interceptare pe nave româneşti sau străine în Marea Neagră, iar rachetele interceptoare vor fi amplasate exclusiv pe uscat, a mai precizat MAE.
În cazul în care ar fi fost amplasate pe nave americane în Marea Neagră, demersul ar fi fost unul dificil, deoarece tranzitul prin strâmtorile acestei mări şi staţionarea navelor militare ale statelor neriverane sunt supuse prevederilor Convenţiei de la Montreux.
Săptămâna trecută România a acceptat, la invitaţia Washingtonului de a participa la sistemul american de apărare, să găzduiască interceptoare terestre de rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune. MAE a adăugat că amplasarea interceptoarelor "va fi discutată în cursul lunilor viitoare, guvernele român şi american urmând să coopereze strâns pentru a stabili locurile cele mai potrivite".
CHELTUIELILE, SUPORTATE DE SUA
România nu va trebui să cumpere nici rachete interceptoare SM-3 şi nici nu va plăti pentru instalarea sau amenajarea locaţiei acestora pe teritoriul ţării. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cheltuielile pentru implementarea sistemului antirachetă vor fi suportate de Statele Unite. "România va pune la dispoziţie locaţia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale", explică MAE.
PATRU FAZE
Proiectul pentru realizarea scutului antirachetă al SUA cuprinde patru faze, România fii