E posibilă naşterea naturală după o cezariană? Pot mamele să se trateze singure contra durerilor de după naştere? La aceste întrebări oferă răspunsuri mămicilor medicul ginecolog Cătălin Haiduc de la Maternitatea Filantropia din Bucureşti.
RUPTURILE UTERINE, UN PERICOL
Posibilitatea ca o femeie să aducă pe lume copii pe cale naturală, după ce în prealabil a efectuat o operaţie de cezariană, este un subiect intens dezbătut în literatura de specialitate, deoarece "există un pericol de ruptură uterină", spune medicul Cătălin Haiduc. "Astfel, locul în care uterul a fost tăiat are o rezistenţă foarte mică. De aceea, în momentul în care pacienta a intrat în travaliu şi există contracţii uterine care tind să «expulzeze copilaşul», creşterea presiunii intrauterine poate cauza cedarea cicatricei postoperatorii.
Cu toate acestea, nici acest lucru nu ar fi atât de grav dacă ar exista semnale care să ne avertizeze asupra acestui lucru. De cele mai multe ori, rupturile uterine pe o veche cicatrice nu sunt însoţite de durere, zona nemafiind inervată corespunzător. Frecvent, această complicaţie este descoperită prea târziu, când lucrurile s-au agravat", mai spune medicul Haiduc. "De aceea, eu le recomand pacientelor care au născut prin operaţie cezariană să nu apeleze la naşterea pe căi naturale".
MEDICAŢIE, DOAR CU RECOMANDARE
Proaspetele mămici sunt avertizate să nu ia nici un fel de medicamente decât la sfatul medicului, indiferent de cât de mare este durerea. "De cele mai multe ori medicul recomandă, la plecarea din spital, două tipuri de medicamente: un tip de medicament antialgic, dacă durerea persistă, pe care pacienta să-l ia doar la nevoie, nu de rutină; şi un tip de medicament antitrombotic.
Pentru că o altă complicaţie a operaţiilor ginecologice, în mod special a cezarienei, este embolia: înfundarea unui vas