C u Dan C. Mihăilescu am avut, de-a lungul vremii, tot felul de polemici prin presă. În mod clar, ne aflăm pe poziţii ideologice diferite, nu avem aceeaşi scară de valori.
Asta nu înseamnă însă să nu-l consider pe Dan C. Mihăilescu un excelent mânuitor al frazei, un creator de formule memorabile, un critic cu călcătura grea. În plus, nu neg că omul are un anumit şarm personal. Prin urmare, a fost întotdeauna o plăcere să polemizez cu el.
În ceea ce priveşte emisiunea pe care-o are la Pro TV, „Omul care aduce cartea", consider că Dan C. Mihăilescu e un adevărat fenomen.
În momentul în care a fost adus de Nicolae Manolescu să aibă o rubrică de comentariu de carte în cadrul talk-show-ului său, "Profesiunea mea, cultura" (care a fost difuzată acum câţiva ani la Pro TV), mulţi au privit această mişcare cu un zâmbet condescendent: Dan C. Mihăilescu o fi el sclipitor, dar cum să pui un om cu un pronunţat defect de vorbire să prezinte la televizor? - se întrebau cârcotaşii. Să rămână mai bine la scrisul lui, ce-i trebuie să se dea în spectacol vorbind în faţa unei ţări întregi? Criticul n-a rămas la scrisul lui şi până la urmă s-a dovedit că bine a făcut!
A vorbit fără niciun fel de complexe, apoi, cu vremea, şi-a depăşit şi handicapul locutor, iar acum "Omul care aduce cartea" este emisiunea culturală cu cel mai mare rating de la noi (aproximativ 150.000 de telespectatori din mediul urban pe minut, cu vârfuri chiar de 200.000 de telespectatori pe minut). Ceea ce nu e deloc puţin lucru!
Aceste cifre sunt explicabile prin puterea brandului Pro TV, dar nu numai: emisiunea e, pur şi simplu, bine făcută. Este dinamică, nu bate apa-n piuă şi pune problemele în mod inteligent. Şi e şi accesibilă - asta fără să facă rabat de la calitate. Nu, Dan C. Mihăilescu nu aduce în discuţie subiecte decoltate sau de scandal pentru a avea rating, ci este e