Din cauza crizei, Comisia Europeană va fi mai atentă să respectăm condiţiile de aderare la zona euro. Pentru aceasta, trebuie să avem inflaţie mică şi un deficit bugetar sub 3% din PIB. Sursa: Arhiva EVZ
Scopul nostru de a trece la euro în anul 2015 se îndepărtează pe măsură ce autorităţile trag de timp, încercând să amâne momentul deciziilor dure pentru reducerea cheltuielilor. Iar momentul nu ne este deloc favorabil. Peste problemele interne pe care le are România s-a suprapus şi criza economică internaţională. Astfel, autorităţile europene au văzut ce se poate întâmpla când o ţară trece la euro fără a fi cu adevărat pregătită, aşa cum este cazul Greciei sau cel al Portugaliei.
Astfel, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană ne vor cere să respectăm întocmai cele cinci criterii prevăzute de Tratatul de la Maastricht. Acestea se referă la inflaţie, dobânzi, cursul valutar, deficitul bugetar şi datoria publică. La unele dintre ele, cum ar fi inflaţia sau deficitul bugetar, mai avem mult de lucru.
Mai mult decât respectarea pe hârtie a acestor cerinţe, trebuie să demonstrăm „sustenabilitatea în respectarea criteriilor în viitor, ceea ce înseamnă o discuţie despre prognoze de inflaţie, de deficit fiscal, de dobânzi, dar şi o discuţie despre convergenţa reală”, a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, pentru EVZ.
„E interesul nostru să aderăm când suntem pregătiţi”
Guvernul şi Banca Naţională (BNR) îşi menţin, deocamdată, ca scop aderarea la moneda unică în 2015. Însă numai cu condiţia să fim foarte pregătiţi.
„Nu este în primul rând în interesul ţării care vrea să adopte euro să intre mai devreme decât o califică pregătirea sa internă şi robusteţea ajustării sale macroeconomice”, a precizat Popa. Dacă nu vom reuşi, aderarea la euro ne-ar putea face rău: în cazul unei crize