Furnizorii de materie primă pentru fabricile de pâine, dar şi importatorii de cereale, legume şi fructe pentru hipermarketuri vor intra în vizorul controlorilor. Fiscalizarea sectorului agricol este una dintre ţintele fixate pentru 2010 la nivelul sindicatelor, patronatelor şi conducerii Ministerului Agriculturii.
Din cauza taxării excesive cu care se confruntă procesatorii de alimente, în panificaţie şi în comerţul cu legume şi fructe întâlnim cea mai mare evaziune fiscală din toate sectoarele economiei. Pentru a combate această evaziune, statul ar putea să scadă TVA de la 19% la 5% pe alimente, astfel încât eludarea legii să nu-şi mai aibă rostul, însă acum, la nivelul Ministerului Agriculturii se pregăteşte o altă variantă, posibil mai costisitoare.
Este vorba despre fiscalizarea întregului lanţ de producţie, de la cultivarea (sau, după caz, importulplantelor până la ieşirea produselor finite pe uşile magazinelor. Cel puţin, aşa reiese din stenograma discuţiilor purtate între conducerea ministerului şi liderii de sindicate şi de patronate, obţinută de „Adevărul". „Cât despre fiscalizare, se poate spune că s-a reactivat Comitetul Interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Se va discuta în grupurile de lucru cum putem să fiscalizăm sectorul agricol şi ce măsuri se vor propune pentru diminuarea problemelor fiscale din acest sector", le-a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, partenerilor sociali acreditaţi.
Câmpul cu cereale, antrepozit fiscal
Concret, ce domenii din agricultură vor intra în acest program de fiscalizare? Producţia de grâu şi de pâine, importurile de cereale, legume şi fructe şi, într-un viitor mai îndepărtat, producţia de carne şi de mezeluri, ne-au răspuns liderii unor patronate de profil. Spre exemplu, în sectorul de grâu şi panificaţie, controalele fiscale se vor extinde inclusiv asupra cultivat