Primii agricultori ai Romaniei dupa cifra de afaceri si dupa suprafata agricola lucrata au conturat, la solicitarea ZF, un scenariu pentru sectorul in care activeaza in 2010. Concluzia: 70% din firme vor merge spre faliment, in conditiile in care agricultura romaneasca este decapitalizata.
Efectele lipsei de strategie in domeniul agriculturii din ultimii 20 de ani s-au amplificat in ultima perioada si continua sa macine sectorul, astfel ca 2010 va fi unul dintre cei mai grei ani pentru sector, potrivit celor mai mari agricultori ai Romaniei.
"S-au investit foarte multi bani in agricultura, dar sumele nu au mers catre segmentele prioritare. Nu am facut altceva decat sa carpim, iar restul banilor s-au dus spre consum. Anul acesta, in conditiile in care fermierii sunt decapitalizati, companiile trebuie sa ramburseze creditele, pentru ca toate investitiile din ultimii ani s-au facut din fonduri atrase. Toate firmele sunt afectate, numai ca multi nu vor mai avea cum sa supravietuiasca", a declarat Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, care a rulat circa 100 de milioane de euro anul trecut din exploatarea a 25.000 de hectare de teren agricol si activitati de comert cu cereale.
Chiar daca recent noul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru, acuza faptul ca sumele foarte mari atrase nu se regasesc astazi intr-o modernizare reala a sectorului, noile propuneri de subventii, care au ca scop inlocuirea ajutoarelor de stat, vizeaza in prezent "bunastarea animalelor".
Trebuie ajutata productia
"Fondurile se vor risipi daca nu vor merge pe prioritati. Degeaba vin bani pe verigile superioare, cum ar fi bunastarea animalelor, daca nu avem o baza. Degeaba dotam grajdurile vacilor cu boxe pentru a le pune muzica de Bach, daca nu avem ce sa le dam sa manance. Trebuie ajutata productia, pentru a avea materie prima pentru animale. Toata lumea vor